Οργανωτική Δομή

Για την εύρυθμη υλοποίηση του έργου, οι εργασίες του χωρίστηκαν σε 4 Ενότητες Εργασιών.

EE 1: Επιλογή/Συλλογή φυτών: Η ενότητα αυτή εντάσσεται στο πρώτο στάδιο του έργου. Τα εξεταζόμενα φυτά τα οποία και θα συλλεχθούν από την επικράτεια της Ηπείρου είναι τα εξής: Mελισσόχορτο, Τσάι του βουνού, Θυμάρι, Φασκόμηλο, Μέντα. Η επιλογή των συγκεκριμένων φυτών έχει βασιστεί σε προηγούμενα βιβλιογραφικά και πειραματικά.

ΕΕ 2: Φυτοχημική Μελέτη: Η ενότητα αυτή αναφέρεται στο δεύτερο στάδιο του έργου. Περιγραφικά:

  • ΕΕ 2.1: Ποσοτική ανάλυση πολυφαινολικού περιεχομένου. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με την μέθοδο Folin-Ciocalteu ώστε να προσδιοριστεί ποσοτικά μια από τις σημαντικότερες ομάδες βιοδραστικών φυτικών ενώσεων. .
  • ΕΕ 2.2: Μελέτη βιοδραστικότητας: Για την υλοποίηση της θα εφαρμοστούν τεχνικές in vitro εργαστηριακής μελέτης των γενικών χαρακτηριστικών των 5 επιλεγμένων φυτών μετά τη δημιουργία των αντίστοιχων αφεψημάτων.
    – Δοκιμές αντιοξειδωτικής δράσης των αφεψημάτων.
    – Δοκιμές των αφεψημάτων για προστασία έναντι βλαβών στο DNA προκαλούμενες από ελεύθερες ρίζες.
    – Δοκιμές της βιοδραστικότητας των αφεψημάτων σε ευκαρυωτικά κύτταρα (επίδραση σε επίπεδα GSH, ROS).

ΕΕ 3: Υλοποίηση Εφαρμογών: Η ενότητα αυτή αφορά το τρίτο στάδιο του έργου. Αναλυτικότερα:

  • ΕΕ 3.1: Υλοποίηση εφαρμογής νέφους για την παρακολούθηση των αναλύσεων. Η πλατφόρμα θα έχει τρεις βασικές συνιστώσες α) μια βάση δεδομένων όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία των φυτών (είδος, περιοχή προέλευσης, παραγωγός, βιοδραστικότητα) β) ένα σύστημα στατιστικής ανάλυσης με σκοπό να εξάγονται ποσοτικοποιημένα αποτελέσματα από το πλήθος των δεδομένων και σε συνάρτηση με διαφορετικές παραμέτρους οι οποίες κατέχουν σημαίνοντα ρόλο στην βιοδραστικότητα των βοτάνων. γ) Σύστημα οπτικοποίησης των στατιστικών αποτελεσμάτων.
  • ΕΕ 3.2: Δημιουργία εφαρμογής έξυπνων συσκευών μέσω της οποίας θα είναι προσβάσιμα τα αποτελέσματα στην εταιρεία μεταποίησης των αφεψημάτων και στους παραγωγούς των φυτών. Η εφαρμογή θα παρουσιάζει τις τεχνικές μέσω των οποίων θα αναλύονται τα φυτά ώστε να καταστεί εμφανές το πιθανό όφελος που θα έχει ο παραγωγός από μια τέτοια ανάλυση. Τα προϊόντα θα συνδέονται με τα δεδομένα τους μέσω QR code το οποίο θα σαρώνεται από την κάμερα της συσκευής. Συγκεκριμένες πληροφορίες για τα προϊόντα θα είναι προσβάσιμες και στον τελικό χρήστη μέσω τις εφαρμογής με σκοπό την βέλτιστη ενημέρωση του καταναλωτή για το προϊόν που αγόρασε.

Ε.Ε. 4: Πιλοτική εφαρμογή σε προϊόντα. Η εταιρεία μεταποίησης θα δημιουργήσει τελικά προϊόντα από τα εν λόγω βότανα στο πλαίσιο μιας πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος. Η συσκευασία θα φέρει πληροφορίες της πλατφόρμας και της δυνατότητα σύνδεσης μέσω εφαρμογές για περαιτέρω ενημέρωση σχετική με το προϊόν και τις βιοδραστικές του ιδιότητες. Στο πλαίσιο της ΕΕ4 θα γίνουν και οι περισσότερες δράσεις προώθησης των νέων προϊόντων τις εταιρίας.