Μεθοδολογία Υλοποίησης

Η μεθοδολογία συνοπτικά θα χωριστεί σε 3 επιμέρους κατηγορίες:

Αναλυτικότερα:
Α) Συλλογή φυτών και παρασκευή αφεψημάτων. Το πρώτο βήμα είναι η συλλογή φυτών από τους παραγωγούς, η ξήρανση και η παρασκευή αφεψημάτων.
Β) Εργαστηριακός Πειραματισμός. Αναφέρεται στην αξιολόγηση των αφεψημάτων των φυτών ως προς τις ακόλουθες παραμέτρους:

  • Φυτοχημικό Περιεχόμενο. Θα γίνει ποσοτική αξιολόγηση του φυτοχημικού περιεχομένου, και συγκεκριμένα των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες έχουν ευεργετικές για τον οργανισμό επιδράσεις, ωστόσο η βιοσύνθεση τους ποικίλλει αναλόγως της περιοχής και των περιβαλλοντολογικών συνθηκών (σύσταση εδάφους, κλίμα κ.α.).
  • Βιοδραστικότητα. Για την αξιολόγηση της βιοδραστικότητας των αφεψημάτων θα χρησιμοποιηθούν in vitro τεχνικές που αφορούν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, θα γίνει εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας μέσω της εξουδετέρωσης των ριζών DPPH•, ABTS•+, HO• και O2•-. Ακόμα, θα προσδιοριστεί η αναγωγική ισχύς. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών δίνει πληροφορίες για την ικανότητα των φυτοχημικών συστατικών των αφεψημάτων να εξουδετερώνουν τις δυνητικά βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες κι έτσι μπορεί να γίνει συσχέτιση με την ποσοτική ανάλυση των συστατικών αυτών. Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθεί μέτρηση της πιθανής DNA-προστατευτικής ικανότητας των αφεψημάτων έναντι βλαβών που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες. Τέλος, τα αφεψήματα θα χορηγηθούν σε μια ανθρώπινη κυτταρική σειρά ενδοθηλιακών κυττάρων και θα προσδιοριστεί η επίδραση τους στην οξειδοαναγωγική κατάσταση των κυττάρων με εκτίμηση των επιπέδων της ανηγμένης γλουταθειόνης (GSH) καθώς και των δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS), μέσω κυτταρομετρίας ροής.

Γ) Υλοποίηση πλατφόρμας και καταχώρηση. Η πλατφόρμα η οποία θα υλοποιηθεί θα αξιοποιεί τις τεχνολογίες νέφους (Cloud based). Στόχος είναι η παρακολούθηση της ποιότητας των βοτάνων, με έμφαση στην βιοδραστικότητα τους. Από το μεγάλο πλήθος των δεδομένων που μπορούν να καταχωρηθούν, η πλατφόρμα θα δίνει την δυνατότητα έξυπνων ενδείξεων στατιστικής με γνώμονα την καθοδήγηση σε ποιοτικότερα προϊόντα. Για τον σκοπό αυτό, θα αξιολογούνται στατιστικά διάφορες παράμετροι όπως γεωγραφική, κλιματικοί, εποχική κ.ο.κ. Η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων θα βοηθήσουν τους παραγωγούς στον καλύτερο ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων τους αλλά και την απόκτηση προστιθέμενης αξίας. Η πλατφόρμα θα έχει την δυνατότητα επικοινωνίας με εφαρμογή για έξυπνες συσκευές με σκοπό την χρήση της και από του τελικούς χρήστες των προϊόντων.