Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Στα αποτελέσματα του προτεινόμενου έργου συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Εργαστηριακή μελέτη για τον προσδιορισμό της βιοδραστικότητας καλλιεργούμενων φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου.
  • Ανάπτυξη πλατφόρμας νέφους που θα περιέχει τα ληφθέντα εργαστηριακά δεδομένα και θα είναι προσβάσιμη στους εξής:
    – Στην εταιρεία μεταποίησης των φαρμακευτικών φυτών βελτιώνοντας έτσι τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της.
    – Στους παραγωγούς των φαρμακευτικών φυτών με σκοπό την ενημέρωση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αφεψημάτων καθώς και για την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχουν στην υγεία του προσδίδοντας έτσι μία επιπλέον προστιθέμενη αξία στα συγκεκριμένα προϊόντα. Ακόμα θα είναι δυνατή η σύγκριση και εύρεση των βέλτιστων συνθηκών καλλιέργειας που θα προσδίδουν στα φυτά τη μέγιστη βιοδραστικότητα.

Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να συνεισφέρει δια των αποτελεσμάτων του θετικά σε όλους τους πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης. Ειδικότερα αναμένεται:

  1. η αξιοποίηση και η ανάδειξη της φυσικής βιοποικιλότητας της Ηπείρου,
  2. η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της αξιοποίησης τοπικών προϊόντων της Ηπείρου,
  3. η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των φυτικών προϊόντων της Ηπείρου
  4. η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με την καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών και η μεταστροφή των αναπτυξιακών δεικτών.

Η περιβαλλοντική διάσταση των αποτελεσμάτων του έργου εμπλέκει κυρίως την διαμόρφωση νέων κοινών αντιλήψεων για την αξία της φυτικής βιοποικιλότητας.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της βάσης δεδομένων εστιάζοντας σε ένα μοναδικό φυσικό κεφάλαιο – την ελληνική χλωρίδα και τις πρακτικές χρήσης φαρμακευτικών φυτών- αναμένεται να προσφέρει στην κοινή γνώμη μια προοπτική θέασης της βιοποικιλότητας συμβατής με το σύγχρονο οικονομικά προσανατολισμένο αξιακό σύστημα. Η εικόνα αυτή της βιοποικιλότητας, ως δυνητικό αναπτυξιακό κεφάλαιο, άμεσα αξιοποιήσιμο, αναμένεται να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας ειδικά και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Η κοινωνική διάσταση των αποτελεσμάτων του έργου αφορά άμεσα μέσω της τόνωσης της κοινωνικής συνοχής με την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων της Ηπείρου και έμμεσα με τη βελτίωση του επιπέδου ζωής μέσω της προσφοράς νέων θέσεων εργασίας από την ανάπτυξη του κλάδου των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.